Våra senaste artiklar:

Shi Tzu Raser
Finsk Lapphund Raser
Australian Cattledog Raser
Lista över uppfödare Skaffa hund

Pudel

Lättlärd brukshund som klarar av allt livet har att ge

En vit Storpudel tar sig en vilostund i gräset

Det finns hela fyra olika storlekar av Pudel - här tar en vit Storpudel igen sig efter dagens motion

Bild av Sharon Snyder

Mankhöjd:
Toypudel: 24-28 cm
Dvärgpudel: 28-35 cm
Mellanpudel: 35-45 cm
Storpudel: 45-60 cm

Vikt:
Toypudel: 6.5-7.5 kg
Dvärgpudel: 12-14 kg
Mellanpudel: 15-19 kg
Storpudel: 20-32 kg

Livslängd: 12-16 år

Aktivitetsnivå: Medel

Pälsvård: Mycket

Sjukdomar: Inga rassjukdomar

Trivs i lägenhet: Ja

Barnvänlig: Ja, utom Toypudel

Lätt att träna: Ja

Nybörjarhund: Ja

Övrigt: Pudlar har simhud mellan tårna - och är dessutom världens näst mest intelligenta hundras

Pudelns historia

Pudeln var ursprungligen en jakthund som framförallt apporterade änder och andra sjöfåglar.

Dess lockiga päls är en klenod från tiden som vattenhund - krulliga strån är bättre än raka på att hålla det kalla vattnet från kroppen. Därmed kunde Pudeln arbeta längre i sjöar och andra vattendrag.

Det är osäkert hur gammal rasen är. Den ska vara känd i Tyskland sedan medeltiden och det är också från lågtyskan rasnamnet kommer. Ordet puddeln betyder "att plaska" och visar på hundrasens tidiga användning som just vattenhund.

Med tiden blev Pudeln känd och omtyckt även i Frankrike. Där användes hunden som sällskapshund och som showartist i cirkusar och på uppvisningar.

Tack vare rasens intelligens kunde hunden utföra en mängd svåra tricks, till allmänhetens förtjusning. Bland annat kunde cirkushundarna gå på lina och delta i trolleritricks.

Från en storlek till fyra

Det var just i Frankrike som de mindre varianterna föddes.

Standardstorleken - dagens Storpudel - användes, precis som i Tyskland, till andjakt. Det franska namnet var Caniche, vilket betyder "andhund".

För vissa cirkusföreställningar krävdes en mindre hund och man började därför avla på småväxta Pudlar. Med tiden bildades dagens Dvärgpudel, vilken också var mycket populär som sällskapshund i städerna.

I början av 1900-talet var små hundar omtyckta av societeten. Man ville därför göra Dvärgpudeln ännu mindre och fortsatte avla på små individer.

Det visade sig vara svårt - många av de små Pudlarna hade medfödda defekter eller sjukdomar. Anledningen var att man valde ut avelshundar enbart baserat på storlek och inte friskhet eller temperament.

När mer ansvarsfulla uppfödare blev inblandade saktade aveln ner. Men i gengäld var det endast friska och välmående hundar som användes och med tiden föddes fler och fler minihundar - dagens Toypudel.

Tekoppspudel - ett hopplöst projekt

Många ansåg att Toypudeln inte var liten nog. Därför har tusentals försök gjorts på att skapa en ännu mindre variant - den sk. Tekoppspudeln.

Samma problem uppstod dock. Det gick helt enkelt inte att kombinera en liten storlek med en frisk hund och till slut övergavs idén helt.

Tekoppspudel finns alltså inte. Men ibland kan extra små Toypudlar säljas under det namnet.

Pudel var en av de första hundraser att erkännas av den brittiska och amerikanska kennelklubben. Detta skedde år 1874 och 1886, strax efter att klubbarna bildats.

Rasen kom till Sverige redan under sent 1800-tal och Svenska Pudelklubben bildades 1943.

År 2021 fanns det 26.033 Pudlar registrerade hos Jordbruksverket. Av dessa var Dvärgpudel vanligast medan antalet Toypudlar endast låg på 2.700.

Personlighet och temperament

Pudeln är känd för sin imponerande intelligens - av 110 testade hundraser hamnade den på andra plats, tätt efter Border collie.

Intelligensen i kombination med en vilja att lära sig och imponera på sin ägare gör rasen oerhört lättlärd. Inga uppgifter är för svåra och vattenhunden används idag till så vitt skilda uppgifter som kantarellsök, narkotikahund och assistanshund.

Den är vänlig, nyfiken och älskvärd. Pudeln älskar både barn och vuxna. Dessutom kommer den bra överens med andra hundar och husdjur.

Rasen är generellt barnvänlig. Undantaget är den lilla Toypudeln som förvisso älskar barn, men lätt blir skadad vid stoj och stim.

Pudeln behöver både mental stimulans och hyfsat mycket motion för att må bra. Någon form av hundsport eller annan aktivitet är mer eller mindre ett måste för en välmående hund.

Oavsett storlek så kan rasen bo i lägenhet. Så länge hunden får tillräckligt med motion är den lugn inomhus och skäller sällan. Även här skiljer sig Toy- och Dvärgpudlarna något då de generellt är mer högljudda än de större varianterna.

En Pudel blir sällan en bra vakthund. Dels är den för lugn och tyst, dels älskar den inbrottstjuven lika mycket som matte och husse.

Pudelns utseende

Trots att det finns så många olika storlekar på Pudel, är de annars identiska.

Den ska vara ganska kvadratisk i kroppen, med spänstiga ben och ett alert och nyfiket uttryck. Öronen är hängande medan svansen bärs böjd eller lätt hängandes. Pälsen är ullig och lockig. Ögonfärgen ska harmonisera med pälsen - allt från bärnstensgul till nästan svart.

Pudel kommer i dussintals färger - men bara fem är godkända

Rent officiellt förekommer fem färger:

  • Vit
  • Svart
  • Brun
  • Aprikos
  • Silver (grå)

Enligt rasstandarden måste Pudeln vara enfärgad. Det är alltså inte tillåtet med vita fläckar eller en blandning av flera olika färger i pälsen.

Trots detta förekommer en mängd färger hos rasen, även om de leder till diskvalificering i utställningsringen och därför inte används i utställningsinriktad avel.

I princip alla färger och mönster kan ses hos Pudel, inklusive tigrerad päls, harlekin, fantompäls och particolor.

Fantompudel - en av de ovanligaste pälsvarianterna

Den så kallade Fantompudeln är en mycket ovanlig pälsvariant som påminner om Rottweiler och Dobermann.

Merparten av pälsen är mörk, oftast svart. Ljusare färg som tan eller silver utgör sedan ett tydligt mönster som täcker ögonbrynen, munnen, tassarna och bröstet.

Om du vill ha en Fantompudel gäller det att budgetera. Eftersom varianten är så ovanlig, och därtill eftersökt, kostar den omkring tre gånger så mycket som en Pudel i standardfärg.

Hypoallergen hundras som inte fäller päls

Eftersom Pudelns päls är så lockig, fäller den inte alls. Lösa pälsstrån fastnar nämligen i lockarna och försvinner bara vid bad eller borstning.

Det finns ingen hundras som garanterat fungerar för allergiker. Men raser med lockig päls eller som saknar underull tolereras bättre än andra. Man brukar därför säga att Pudel är en hypoallergen hundras.

Trots att Pudeln inte fäller, kräver den mycket pälsvård. Pälsen filtar sig gärna och måste därför redas ut regelbundet för att undvika obehag.

Dessutom måste hunden klippas hos hundfrisör med jämna mellanrum - ungefär var 1-2:a månad gäller oavsett om du tänkt ge din Pudel en klassisk lejonklippning eller hålla den kortklippt.

Hälsa och sjukdom

Pudel är en generellt frisk hundras som är mycket långlivad. En Storpudel lever ofta 12-13 år medan Toy- och Dvärgpudel kan ha ett gott liv i 15-18 år.

En Toypudel vid namn Uncle Chichi kan ha varit världens äldsta hund. Eftersom han kom från ett hundstall saknas exakt födelsedatum, men lilla Chichi ska ha varit 1-2 år gammal när han kom till sitt föralltidhem 1988.

Han gick tyvärr tragiskt bort i cancer 2012 - och ska då ha varit 25 eller 26 år gammal!

Olika sjukdomar för olika storlekar

Trots att Pudel är en frisk ras finns det ändå några sjukdomar som förekommer oftare än hos genomsnittshunden. Flera av sjukdomarna är dessutom storleksberoende.

De mindre storlekarna, dvs. Dvärg- och Toypudel, har anlag för ögonsjukdomen PRA - progressiv retinal atrofi. Vid PRA tillbakabildas näthinnans celler, vilket leder till nattblindhet och ibland fullständig blindhet.

Framförallt Storpudel kan drabbas av höftledsdysplasi, som orsakar hälta och smärta. Höftledsdysplasi kan inte botas, men besvären minskar kraftigt om hunden får tillgång till skonsam träning och en bra kost.

Ungefär 2.7% av alla Pudlar utvecklar sjukdomen talgkörteladenit.

Talgkörteladenit innebär en autoimmun reaktion mot hundens egna talgkörtlar i huden. Med tiden förstörs de drabbade körtlarna ofta helt, vilket ger symtom som håravfall och skorv.

Hudsjukdomen är obotlig men kan hållas i schack med hjälp av speciella schampon och immundämpande medicin.

Passande aktiviteter för Pudel

Tack vare Pudelns intelligens och arbetsvillighet passar rasen för alla hundsporter och aktiviteter.

Många individer blir utmärkta brukshundar oavsett vilken arbetsuppgift de har.

Viltspår och nosework låter hunden använda sin känsliga nos och sin problemlösningsförmåga. Du får ett försprång i kantarellsnåret om du lär din Pudel att nosa reda på kantareller och andra goda svampar (eller tryffel om du har turen att bo på Öland eller Gotland!).

Fartfyllda hundsporter som agility är också populära bland sportiga ägare. Tar du dig en titt på 2021 års vinnare av agility-SM ser du flera Pudlar som stolt bär sina välförtjänta rosetter.