Japansk Spets
En vit skugga som charmar och förtrollar
Den Japanska Spetsen följer gladeligen med på alla dina äventyr
Bild av Yuliya Strizhkina (Cartier)
Mankhöjd: 30-38 cm för hanar, 30-34 cm för tikar
Vikt: 5-9 kg för både hanar och tikar
Livslängd: 12-16 år
Aktivitetsnivå: Medel
Pälsvård: Medel
Sjukdomar: Inga rassjukdomar
Trivs i lägenhet: Ja
Barnvänlig: Ja
Lätt att träna: Ja
Nybörjarhund: Ja
Övrigt: Sverige är ledande i den europeiska aveln av Japansk Spets
Japansk Spets historia
Många misstar den Japanska Spetsen för en Samojed - inte konstigt eftersom den ryska spetshunden påstås ha använts i den tidiga aveln
Bild av Benjamin Vang
Japansk Spets är en relativt ny hundras som erkändes officiellt 1954 då den första rasklubben invigdes i hemlandet.
Hundrasen ska vara ett hopkok av flera olika vita spetshundar som kom till Japan omkring 1920.
Tyska spetsar av olika storlekar ska ha varit inblandade i aveln, men under Andra Världskriget förstördes all dokumentation om rasens ursprung. Därför går det inte att få fram en mer exakt stamtavla än så.
Andra hundraser som påstås ha varit inblandade är Samojed och två vita Keeshonden som importerades från Kanada.
Målet med aveln var i varje fall att få fram en mångsidig sällskapshund som passade in i alla livets faser.
Under 1950-talet var Japansk Spets tämligen okänd utanför sitt hemland. Men när hundrasen visades upp i Sverige väcktes intresset för den vackra vita sällskapshunden.
Sverige blev snabbt det europeiska land som ledde aveln av Japansk Spets. Idag finns 2.988 individer registrerade i landet, att jämföra med endast 70 nyregistreringar om året i Storbritannien.
Personlighet och temperament
Rasen utgör en perfekt familjehund som hänger med i alla livets skeenden
Bild av Emilija Mitevska
Japansk Spets är framförallt känd för sin älskvärdhet och milda manér. Rasen är en äkta familjehund som brukar välja ut en favoritperson som den tyr sig till.
Hundrasen är mycket bra med barn och en av de lämpligaste raserna för småbarnsfamiljer. Spetshunden är liten nog att inte överrumpla de minsta i familjen, men samtidigt stor nog att inte skadas lätt under lek.
Liksom sin släkting den tyska spetsen är Japansk Spets intelligent och arbetsvillig. Samtidigt har den en förmåga att vara envis och vill göra saker på sitt sätt.
Mjuka metoder med mycket belöning är framgångsreceptet för att träna sin Japanska Spets. Med rätt träningsmetod lär hunden sig snabbt all vardagslydnad och tricks du som ägare kan komma på.
Rasen är allsidig nog att trivas i alla boendeformer, inklusive lägenhet.
Men den har hög vaktinstinkt och skäller ofta vilket kan vara ett problem för många. Beteendet går att träna bort och kan också minskas genom att stimulera och trötta ut hunden dagligen.
Japansk Spets behöver medelmåttigt med fysisk aktivitet, ungefär 60-90 minuter motion om dagen fördelat över flera promenader.
Men rasen är anpassningsbar också vad gäller motion. Så länge den får uppmärksamhet har den ingenting emot en slödag inne när regnet faller. Likaså följer din Japanska Spets gärna med på dagslånga vandringar eller på cykelturen.
Japansk Spets utseende
Japansk Spetsvalp eller ullig isbjörn?
Bild av Okänd
Med sin yviga vita päls och glada uppseende kan den Japanska Spetsen liknas vid en minisamojed.
Många blandar också ihop rasen med den närbesläktade Pomeranian som ser i det närmaste identisk ut när den är vit.
Kroppen är lätt rektangulär och inger en känsla av energi och nyfikenhet. Såväl ögonen som nosen ska vara mörka medan pälsen måste vara rent vit. Den kraftigt behårade svansen bärs som en knorr över ryggen.
Spetshunden har en yvig päls och glad uppsyn
Bild av Hanna Gustafsson
Japansk Spets har en smutsavvisande päls som många ägare liknar vid teflon. Det är sällan hunden blir lortig och det är alltid lätt att borsta ur t ex. lera.
Trots den tjocka pälsen, som består av kraftig mjuk underull och långa släta täckhår, kräver hundrasen ganska lite pälsvård. Det räcker att borsta igenom pälsen 1-2 gånger i veckan med en karda för att förhindra tovor i underullen.
Däremot fäller Japansk Spets i stora mängder och de mjuka stråna tenderar att fastna på såväl möbler som kläder. Om du gillar att klä dig i svart bör du nog sikta in dig på en annan ras!
Hälsa och sjukdom
Den Japanska Spetsen är en mycket frisk hundras som sällan blir sjuk. Medellivslängden ligger på 12-16 år men det är inte ovanligt att rasen lever i uppemot 18 år om den slipper skador och sjukdomar.
De vanligaste besvären hos den vita spetshunden är patellaluxation och rinniga ögon.
De rinniga ögonen beror framförallt på att den Japanska Spetsen ofta har för trånga tårkanaler. Då leds inte tårvätskan bort som den ska utan hunden drabbas av vattniga och irriterade ögon.
Isande kyla eller varma sommarbad - den Japanska Spetsen följer med på alla äventyr
Bild av Podolskijr
Patellaluxation innebär att hundens knäskål hamnar ur led. Beroende på allvarlighetsgrad kan tillståndet vara symptomfritt eller leda till stora problem med smärta och hälta.
Passande aktiviteter för Japansk Spets
Rasens energi och människokärlek gör att Japansk Spets är en utmärkt hundras för agility och andra hundsporter som kräver uppmärksamhet och fartfylldhet.
Spår och personsök går också hem hos den intelligenta spetsen. Om den får använda både nos och hjärna blir din Japanska Spets lugn och harmonisk hemma.