Siberian Husky
Intelligent energiknippe med separationsångest
Om det är något Siberian Husky älskar så är det snö
Bild av Влада Петрова
Mankhöjd: 53-60 cm för hanar, 51-56 cm för tikar
Vikt: 20-27 kg för hanar, 16-23 kg för tikar
Livslängd: 12-14 år
Aktivitetsnivå: Hög
Pälsvård: Lite
Sjukdomar: Inga rassjukdomar
Trivs i lägenhet: Nej
Barnvänlig: Ja
Lätt att träna: Nej
Nybörjarhund: Nej
Övrigt: Den världskända slädhunden Balto var en Siberian Husky
Siberian Huskyns historia
Siberian Husky kommer ursprungligen från området kring Amadyrfloden på Tjuktjerhalvön i nordöstra Sibirien. Urinvånarna i området - tjuktjerna - använde sig av uthålliga draghundar för att transportera t ex. fiskfångst.
Rasen är en av de fyra arktiska hundraser som delar blod med den numera utdöda Taimyrvargen som levde i Sibirien för tiotusentals år sedan.
Allt från 1.6 till 27.3% av hundrasernas DNA delas med vargen, vilket visar på en utbredd korsning mellan arterna.
Under guldruschen i början av 1900-talet importerades många Siberian Huskies till den lilla orten Nome i Alaska där de fick arbeta som slädhundar i den bistra kylan. Rasen blev populär och började användas i slädhundstävlingar, bl a. den anrika All Alaska Sweepstakes.
Statyn av Balto är ett monument över rasens mod och uthållighet
Bild av Tony Hisgett
Siberian Husky blev en världskänd ras under difteriepidemin som drog igenom Nome år 1925.
Av ortens 825 invånare fanns 20 bekräftade fall av difteri, framförallt hos barn, och 50 misstänkta fall. Nomes läkare befarade att dödligheten kunde ligga närmare 100% och telegraferade därmed till amerikanska folkhälsomyndigheten för att be om mer antiserum.
Den hårda väderleken gjorde att varken båt, flyg eller tåg kunde transportera det nödvändiga serumet. För att minimera antalet dödsfall beslöts därför att en rad slädhundsepikage skulle ta sig Nenana, 108 mil bort, där det fanns antiserum. Dessa skulle sedan springa hela vägen till Nome i hård och förrädisk väderlek.
Slädhundarna bestod av Siberian Huskies och Alaskan Malamutes som tålde den bistra kylan ner till -52 grader. Den ledarhund som sprang längst var Siberian Huskyn Togo som ägdes av svensk-norske Leonhard Seppala - nästan 420 km över förrädisk havsis och mörk skog. Trots alla svårmodigheter kom epikaget fram i tid och hjälpte till att föra serumet till Nome.
Den sista sträckan sprangs av huskyn Balto, även han ägd av Seppala men körd av norskättlingen Gunnar Kaarsen. I Central Park i New York finns en staty av Balto uppförd som ett minnesmärke för den bragd Nomes slädhundsekipage utförde under epidemin.
Leonhard Seppalas slädhundar blev så älskade och populära efter serumlöpet 1925 att alla ville ha valpar efter hans Siberian Huskies, framförallt efter Togo. Han startade därför en kennel och började föda upp rasen på heltid. Merparten av dagens amerikanska Siberian Huskies kommer från Togos blodlinje.
Personlighet och temperament
Huskyn är mjuk och vänlig i sättet
Bild av 878photo
Siberian Husky är en energisk ras som kräver mycket motion. Den är gjord för att få springa och dra tunga ekipage och blir olycklig när den är understimulerad.
Av den här anledningen trivs inte rasen i lägenhet utan den måste få tillgång till en inhägnad hundgård eller trädgård där den har möjlighet att gräva eller springa av sig.
Det gäller att hålla huskyn i en rymningssäker inhägnad eftersom rasen är ökänd för sin förmåga att rymma. I extrema fall kan Siberian Husky hoppa över stängsel på närmare 2.5 meter. Dessutom gräver den sig gärna ut under stängsel och staket.
Siberian Husky passar inte som ensamhund. Rasen har stark flockinstinkt och trivs bäst med andra hundar av samma ras eller åtminstone med samma behov av motion och aktivitet. Den vill heller inte lämnas ensam för länge utan vill ständigt vara nära sin familj.
Personlighetsmässigt är Siberian Husky vänlig och försiktig vilket gör att den passar bra med barn. Däremot ska man tänka på att den lätt springer omkull mindre barn eftersom den är både energisk och lekfull.
Huskyn kommer bra överens med andra husdjur i familjen men kan ibland jaga vilda eller okända djur.
Rasen är envis men samtidigt intelligent. Den är lätt att träna - om den själv vill. Det gäller alltså att få hunden att se träningen som någonting kul som den tjänar på, t ex. genom att berömma den med lite godis eller dess favoritleksak.
Inomhus är hunden mycket tyst. Den skäller och ylar bara när den har någonting viktigt att förmedla. Dessutom älskar den alla människor - både sin egen familj likväl som främlingar. Den utgör ingen bra vakthund utan är mer trolig att hälsa på främmande människor än att jaga bort dem.
Siberian Huskyns utseende
Det är vanligt med olika färger på ögonen
Bild av Влада Петрова
Huskyn är medelstor med en rektangulär kropp. Den är trots sin styrka inte grov i kroppsformen utan ska förmedla smidighet och uthållighet. Öronen står rätt upp och ger ett alert intryck. Ögonen kan vara bruna eller blå och är mandelformade. Svansen bärs hängande när hunden är avslappnad och böjd som en halvmåne när den är mer uppmärksam.
Pälsen består av två lager: en tjock och isolerande underull som skyddar mot extrema temperaturer samt överpäls som är grov och medellång. Tack vare den tjocka pälsen klarar rasen av temperaturer ner till -60 grader Celsius.
Rasen fäller en liten mängd päls året om och två gånger om året fäller den även underullen. Då fälls väldigt stora mängder under en veckas tid och det är lämpligt att borsta igenom hunden utomhus för att hålla hemmet någorlunda rent.
Rent generellt krävs lite pälsvård och huskyn klarar sig bra med en genomborstning då och då under större delen av året.
De vanligaste färgerna på Siberian Husky är:
- Svart och vit
- Grå och vit
- Röd och vit
- Helvit
Men alla färger är tillåtna och det är inte ovanligt att se huskies som är helsvarta eller vargfärgade.
Hälsa och sjukdom
Tack vare att Siberian Husky har förändrats väldigt lite jämfört med sina rötter lider rasen inte av några rassjukdomar. Det är med andra ord en mycket frisk ras som ofta lever i 12-14 år.
Siberian Husky kräver mycket motion och följer gärna med i skidspåret
Bild av Germaniac2
Sjukdomar som förekommer i mindre utsträckning är epilepsi samt olika ögonsjukdomar. De vanligast förekommande ögonsjukdomarna är grå starr, glaukom och näthinnedystrofi.
Trots att huskyn är en arbetande hund är den en av de minst benägna raserna att dras med höftdysplasi. I en ranking av 150 hundraser hamnade Siberian Husky på plats 143.
Passande aktiviteter för Siberian Husky
För en så pass energisk och aktiv ras som Siberian Husky krävs det att man sysslar med någon hundsport eller annan fysisk aktivitet.
Eftersom rasen är avlad för att dra släde är det många som sysslar med just olika typer av drag. Det kan t ex. röra sig om att dra vagn eller pulka eller att träna drag med däck.
Man kan också aktivera sin Siberian Husky genom att låta den springa bredvid cykeln under sommaren och låta den hjälpa till under skidåkning vintertid.